Indicatie

Pijnpunten (triggerpoints) worden veroorzaakt door een overgevoelige of een overprikkelde zenuw, zoals bijvoorbeeld bij Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome (ACNES) of een drukpijnlijke plek in een spier of pees.

Ligging

Deze pijnpunten kunnen over het hele lichaam verspreid zijn. De pijn kan worden uitgelokt door aanraking, lichte druk of het aanspannen van de spieren.

Behandeling

Op verzoek van de pijnspecialist wijst u de plek aan waar u de pijn voelt. Nadat de huid is gedesinfecteerd, zoekt de pijnspecialist de zenuw of pijnlijke spier op middels echografie. Door gebruik van echografie kan de pijnspecialist de naald goed zien als deze naar het pijngebied gaat, wat het risico op complicaties verlaagt. Als de naald op de juiste plaats staat, wordt ofwel een lokaal verdovend middel, eventueel met een ontstekingsremmer (corticosteroïd), ingespoten of een stroombehandeling gegeven. De behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Complicaties/bijwerkingen

  • U kunt last krijgen van napijn op de plaats waar geprikt is. Die kan soms enkele weken aanhouden. U kunt in dat geval in overleg met uw huisarts of pijnarts een pijnstiller nemen.
  • Als u diabetes heeft en een corticosteroïd krijgt ingespoten, kunnen de glucosewaarden de eerste dagen na de behandeling verhoogd zijn.
  • Lokale ontstekingsreactie (dit is zeldzaam).
  • Langdurige zenuwpijn (dit is uiterst zeldzaam).
  • Blauwe plek of bloeding ter plaatse van waar geprikt is; doordat een triggerpunt behandeling vaak een oppervlakkige behandeling is, kunt u deze met verband afdrukken of ijs op de prikplaats leggen.