Indicatie

Deze behandeling kan worden gedaan bij sommige vormen van aangezichtspijn. De meest voorkomende zijn oudere patiënten met een klassieke vorm van aangezichtspijn, ook wel trigeminusneuralgie genoemd.

Wat is een ganglion van Gasser blokkade of Sweet procedure?

Een ganglion is een zenuwknoop waarin verschillende zenuwbanen samenkomen die belangrijk zijn voor de aansturing en verwerking van signalen in een bepaald gebied van het lichaam. Het ganglion van Gasser is zo’n zenuwknoop en is belangrijk voor de behandelingen van sommige vormen van aangezichtspijn. Het ganglion van Gasser ligt in de schedel, naast de hersenstam, en vertakt zich in drie zenuwen die samen de drielingzenuw, of nervus trigeminus, worden genoemd. Deze drie zenuwen verzorgen het gevoel in het gezicht aan één kant.
Bij de blokkade wordt via een naald een elektrisch stroompje op het ganglion van Gasser gezet, zodat deze wordt verwarmd en geen pijnsignalen meer door kan geven. Dit geldt alleen voor de dunne zenuwen in het ganglion en niet voor de dikke zenuwen, dus de rest van de functie van het ganglion blijft normaal.
Deze ganglion van Gasser blokkade wordt ook wel de Sweet procedure genoemd.

Behandeling

Als u bent ontvangen op de behandelkamer, kunt u zich omkleden en krijgt u een operatiehemd. Er wordt een infuus bij u geplaatst, zodat er tijdens de procedure medicijnen kunnen worden toegediend. Op de behandelkamer, wordt u in de juiste positie op de behandeltafel gelegd en wordt uw zuurstofgehalte, hartfrequentie en bloeddruk gecontroleerd. Het ganglion wordt benaderd via de wang. De juiste plaats van de blokkade wordt bepaald met röntgenapparatuur en wordt afgetekend met een stift. Nadien wordt een deel van het gezicht gedesinfecteerd met een roze vloeistof, een steriele doek wordt geplaatst en de huid wordt plaatselijk verdoofd. Via het infuus krijgt u een kortwerkend slaapmiddel toegediend en als u na enige tijd weer wakker wordt, heeft de pijnspecialist de naald op de juiste plaats gebracht bij het ganglion van Gasser. Via de naald worden dan kleine stroompjes afgegeven, dit geeft een prikkend gevoel. Er wordt u gevraagd waar u deze prikkelingen precies voelt. Nadien krijgt u opnieuw een kortwerkend slaapmiddel en wordt de behandeling middels radiofrequente stroom gestart.

Na de behandeling

Na de procedure kan er napijn optreden. Deze kan enkele weken duren en verdwijnt vanzelf. Daarnaast kan het enkele dagen tot weken duren voordat het effect van een blokkade optimaal is.
U krijgt een afspraak met uw pijnspecialist na enkele weken om het effect van de behandeling te controleren en om het eventuele verdere behandelbeleid met u te bespreken.

Bijwerkingen of complicaties

Als mogelijke bijwerking van een ganglion van Gasser blokkade kan er een bloedvaatje geraakt worden, waardoor u een bloeduitstorting op de wang krijgt. Daarnaast kan u een tijdelijke verandering van het gevoel in het gezicht bemerken. Bij een specifieke behandelmethode (genaamd RF) kan u daarnaast droge ogen krijgen of een tijdelijke zwakte van de kauwspier.
In zeldzame gevallen kan deze gevoelsverandering of zwakte van de kauwspier blijvend zijn.
In hele zeldzame gevallen kan een bacterie uit het wangslijmvlies in het hersenvocht terecht komen, waardoor een hersenvliesontsteking kan ontstaan. Mocht u binnen enkele dagen na de behandeling hoge koorts krijgen boven 38,5 graden Celsius met hoofdpijn, neem dan direct contact op met de polikliniek pijnbestrijding, het ziekenhuis of uw huisarts.