Wat is een intercostaal blok?

Onder elke rib loopt een zenuw, ‘nervus intercostalis’. Deze zenuw kan door een operatie, ontsteking, beschadiging of soms onbekende oorzaak geïrriteerd raken en daardoor pijnklachten veroorzaken in het gebied wat hij verzorgd qua gevoel.
Een intercostaalblok kan worden toegepast om deze pijnklachten in de flank of de borstkas te behandelen.

De behandeling

Door middel van echo wordt de zenuw in beeld gebracht. Afhankelijk van de plek waar u klachten heeft, wordt uw positie tijdens de behandeling bepaald (meestal zij- of buikligging). De plaats waar de blokkade komt wordt afgedekt met een steriele doek.
De behandeling kan op verschillende manier worden uitgevoerd:

  • Lokale verdoving: deze middelen werken enkele uren. Dit wordt met name toegepast als proef blokkade; om te kijken of de pijnklachten daadwerkelijk door deze zenuw worden veroorzaakt.
  • Ontstekingsremmers (corticosteroïden): dit middel wordt toegepast voor het langdurig behandelen van pijnklachten. Het middel zelf werkt enkele weken, maar het pijnstillend/verlichtend effect kan nog veel langer aanhouden.
  • Gepulseerde radiofrequente stroom: deze techniek wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Door toepassing hiervan is de zenuw niet meer in staat om de pijnprikkels door te geven.

Uw specialist bespreekt van tevoren met u welke behandeling u gaat krijgen. Na de behandeling blijft u nog een uur in het ziekenhuis om te kijken of alles goed gaat. Als u naar huis gaat, krijgt u een controle afspraak mee.

Bijwerkingen en complicaties

Bij het gebruik van corticosteroïden kunnen opvliegers optreden en bij vrouwen de menstruatie korte tijd verstoord kunnen raken. Bij patiënten met suikerziekte kan de bloedsuikerspiegel de eerste dagen hoger zijn dan normaal.
Als zeldzame complicatie zou er een klaplong kunnen ontstaan doordat het longvlies wordt geraakt. Er hoopt zich dan lucht op tussen de long en de borstkas. Omdat er zorgvuldig wordt gewerkt met echografie is de kans klein dat dit gebeurt (1% van de gevallen). Vaak hoeft dit niet behandeld te worden. Alleen als de long inklapt moet er een drain geplaatst worden. In zeldzame gevallen kan de klaplong onder spanning komen te staan en zou er een levensbedreigende situatie kunnen ontstaan.
Een andere complicatie is een allergische reactie op de contrastvloeistof. Dit kan leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid. In een enkel geval kan er een ernstige bloeddruk daling optreden.

Aandachtspunten

  • Wanneer u bloedverdunners gebruikt, zal uw behandelend specialist van te voren met u bespreken of u deze mag blijven gebruiken of dat u tijdelijk moet stoppen.
  • Wanneer u algemene verschijnselen heeft van ziek zijn (koorts, hoesten of benauwdheid), willen we graag u contact met op opneemt. Samen kunnen we dan bespreken of de behandeling door kan gaan of dat het beter is om deze uit te stellen.
  • Na de behandeling mag u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.