Wat is lumbosacraal radiculaire pijn

De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels vandaan komen zenuwwortels die elk voor een eigen deel van de huid en spieren zorgen. Lumbosacraal radiculaire pijn is uitstralende pijn via één of meer zenuwwortels van de lendenwervels (lumbo) of het heiligbeen (sacraal). Andere namen voor deze pijn zijn ischias of zenuwwortelpijn.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak voor lumbosacraal radiculaire pijn is een hernia door een uitpuilende tussenwervelschijf. Op hogere leeftijd kan slijtage ook beknelling van de zenuwen geven. Soms onderzoekt de arts of de pijn een zeldzamere oorzaak heeft.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is pijn in het gebied dat bij één of meerdere zenuwwortels hoort. Als de pijn wordt veroorzaakt door een hernia kan de pijn erger worden bij het voorover buigen, zitten en hoesten. Liggen of lopen kan de pijn verminderen. Ook kunnen er tintelingen en/of verminderde kracht of verminderd gevoel voorkomen.

Risicofactoren

Lumbosacraal radiculaire pijn komt vaker voor bij mannen, bij mensen die roken, en bij mensen die overgewicht, angst of een depressie hebben. Ook eerdere rugklachten en zwaar lichamelijke arbeid met staan, buigen, tillen en trillingen kunnen een rol spelen. De klachten hebben vaak een minder gunstig beloop bij vrouwen.

Diagnose

Aan de hand van uw verhaal over de klachten én de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek kan uw arts de diagnose stellen. Verder kan een MRI scan aanwijzingen geven over de oorzaak van de klachten, deze wordt vaak bij de neuroloog gemaakt. Ook een EMG (elektromyogram: spieronderzoek) kan soms helpen bij het stellen van de diagnose.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor lumbosacrale pijn. In overleg met u wordt door de huisarts, neuroloog, neurochirurg of pijnspecialist de behandeling gestart.

Zonder medicijnen:

Ongeveer 75% van de patiënten geneest zonder behandeling binnen 3 maanden. Het is goed om in beweging te blijven, bijvoorbeeld met ondersteuning van een fysiotherapeut.

Met medicijnen:

Als de pijn nog niet zo lang bestaat kunnen paracetamol en NSAID’s (naproxen, ibuprofen, diclofenac) gegeven worden. Als u al langer last heeft van lumbosacrale pijn, kunnen middelen tegen epilepsie (pregabaline, gabapentine) of depressie (amitriptyline) geprobeerd worden. Pas als laatste worden opioïden (morfine-achtige medicijnen) gegeven.

Zenuwblokkade via de rug:

Een verdoving van de zenuwen in de rug kan verlichting geven bij lumbosacrale pijn. Als de klachten kort bestaan, wordt een lokaal verdovingsmiddel met een ontstekingsremmer bij de zenuwwortel gespoten. Wanneer de klachten lang aanwezig zijn, wordt eerst met een proefverdoving bepaald om welke zenuwwortel het gaat. Als de pijn hierdoor minder wordt, wordt een langdurige behandeling gegeven waarbij een wisselstroom over de zenuwwortel wordt gegeven.

Operatie:

In bepaalde situaties kan er gekozen worden om een operatie aan de rug te ondergaan. Dit wordt besloten in overleg tussen u en een neurochirurg of orthopeed.