Wat is cervicale radiculaire pijn

De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels vandaan komen zenuwwortels die elk voor een eigen deel van de huid en spieren zorgen. Cervicale radiculaire pijn is uitstralende pijn via één of meer zenuwwortels van de nekwervels (cervico). Andere naam voor deze pijn is zenuwwortelpijn. Een zenuw zorgt zowel voor gevoel als beweging

Oorzaken

Cervicaal radiculaire pijn wordt veroorzaakt door irritatie van de zenuwwortel. Meestal komt dit door een nekhernia. In dat geval duwt de tussenwervelschijf, een zacht kussentje van kraakbeen tussen elke wervel in de nek en de rug, op de zenuwwortel. Op hogere leeftijd kan slijtage beknelling van de zenuwen geven. Slijtage oftewel artrose kan een vernauwing van het kanaal geven waardoor de zenuwen naar buiten treden, geïrriteerd raken. Soms onderzoekt de arts of de pijn een zeldzamere oorzaak heeft.

Symptomen

Cervicaal radiculaire pijn geeft pijn in het gebied dat bij één of meerdere zenuwwortels hoort. Als de pijn wordt veroorzaakt door een hernia kan de pijn erger worden bij het voorover buigen, zitten en hoesten. Liggen of lopen kan de pijn verminderen. Ook kunnen er tintelingen en/of verminderde kracht of verminderd gevoel voorkomen. De pijn kan brandend, stekend, schrijnend, tintelend, prikkend van aard zijn.

Risicofactoren

De kans op zenuwpijnen door een probleem in de nek stijgt bij mensen die bekend zijn met zenuwklachten door een (lage) rughernia. Daarnaast verhogen een ongeval waarbij nekwervels beschadigd raken, overgewicht, zeer intensieve arbeid of sport de kans op vroegtijdige slijtage van de gewrichten.

Diagnose

De diagnose wordt door een arts gesteld op basis van uw verhaal, aangevuld met lichamelijk onderzoek en eventueel nog aanvullend onderzoek zoals een EMG, MRI of CT. Aan de hand van uw verhaal en de specifieke kenmerken van uw pijn kan de arts vaststellen welke zenuwwortel is aangedaan en eventueel andere mogelijke oorzaken voor de pijn uitsluiten. Op die manier kan een gerichte behandeling ingesteld worden.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor cervicale radiculaire pijn. In overleg met u wordt door de huisarts, neuroloog, neurochirurg of pijnspecialist de behandeling gestart.

Zonder medicijnen:
Ongeveer 75% van de patiënten geneest zonder behandeling binnen 3 maanden. Het is goed om in beweging te blijven, bijvoorbeeld met ondersteuning van een fysiotherapeut.

Met medicijnen:
Als de pijn nog niet zo lang bestaat kunnen paracetamol en NSAID’s (naproxen, ibuprofen, diclofenac) gegeven worden. Als u al langer last heeft van cervicale radiculaire pijn, kunnen middelen tegen epilepsie (pregabaline, gabapentine) of depressie (amitriptyline) geprobeerd worden. Pas als laatste worden opioïden (morfine-achtige medicijnen) gegeven.

Zenuwblokkade via de nek:
Als bovenstaande behandelingen onvoldoende effect sorteren dan kan een verdoving van de zenuwen verlichting geven. Bij klachten die minder dan 6 maanden bestaan, zullen ontstekingsremmers worden gegeven er via een injectie in de nek. Hierdoor komen de geïrriteerde zenuwwortels tot rust en neemt de pijn af. Het effect hiervan kan lang aanhouden: weken tot zelfs maanden. Wanneer de klachten lang aanwezig zijn, wordt eerst met een proefverdoving bepaald om welke zenuwwortel het gaat. Als de pijn hierdoor minder wordt, wordt een langdurige behandeling gegeven waarbij een wisselstroom over de zenuwwortel wordt gegeven. Dat heet een PRF (Pulsatiele RadioFrequente) behandeling van de zenuwwortel. Hierbij wordt door middel van kleine stroompulsen de pijngeleiding van de aangedane zenuw beïnvloed.

Preventie

Voldoende beweging en gezonde voeding voorkomen overgewicht, één van de risicofactoren op bijvoorbeeld een nekhernia of slijtage van de nekwervels. Verder zijn er weinig dingen die u zelf kunt doen om dit te voorkomen.