Wat is burning mouth syndroom?

Burning mouth syndroom (BMS) is een chronisch pijnsyndroom dat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van hevige pijn in de tong en/of het mondslijmvlies.
Er bestaat een primaire vorm en een secundaire vorm. Bij de secundaire vorm is er een directe oorzaak voor de klachten aan te tonen.

Symptomen

De symptomen van BMS kunnen divers en variabel zijn. De meeste patiënten beschrijven de symptomen als een brandend, tintelend, broeiend of verdoofd gevoel van het mondslijmvlies. Meestal zitten de klachten op de voorste 2/3 van de tong, soms aan de achterkant van de tong, het voorste deel van de harde verhemelte en het zachte verhemelte. Naast de brandende pijn, kan er een veranderde smaaksensatie of droge mond optreden. De klachten nemen vaak in intensiteit toe aan het eind van de dag. Zelden is de nachtrust gestoord.

Oorzaken

De oorzaak van BMS is tot nu toe nog niet bekend. Verondersteld wordt dat het een zenuwpijn is, welke door verschillende oorzaken kan ontstaan, zoals veranderingen in het zenuwstelsel en psychologische factoren. Bij de secundaire vorm van BMS kan een ontsteking, abces of tumor de oorzaak zijn van de klachten.

Risicofactoren

BMS komt het vaakst voor bij vrouwen na de menopauze en zelden bij personen onder de leeftijd van 30 jaar.

Diagnose

Als eerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de primaire BMS en secundaire BMS. Indien de arts/tandarts het noodzakelijk vindt, kan dit onderscheid middels aanvullend onderzoek bijvoorbeeld beeldvorming of bloedonderzoek gemaakt worden. Vaak komen patiënten na veel vertraging door verwijzingen en diagnostiek op de polikliniek Pijn. Dit omdat BMS een zeldzame aandoening is en eerst aan andere oorzaken moet worden gedacht.

Ondanks dat in de literatuur diverse behandelingen worden beschreven die mogelijk effect kunnen hebben op de klachten bij BMS is er tot nu toe geen behandeling gevonden die gegarandeerd helpt. De pijnbehandeling vraagt vaak een aanpak waarbij verschillende specialisten, waaronder een pijnarts en een psycholoog onderdeel van zijn.

Omdat er vaak meerdere factoren een rol spelen, bestaat de behandeling naast (lokale) medicijnen juist ook uit psychologische begeleiding. Dit is omdat de pijn veel invloed heeft op de geestelijke gesteldheid en ook andersom kan de geestelijke gesteldheid soms pijn beïnvloeden. Er zijn verschillende psychologische en cognitieve-gedragsmatige behandelingen die een positieve rol kunnen spelen bij BMS. Daarnaast kan een revalidatiebehandeling nuttig zijn om te leren de pijn de baas te worden en weer grip op het leven te krijgen. Door de behandelingen via deze verschillende invalshoeken tegelijk te laten plaatsvinden, wordt BMS het beste aangepakt.

Preventie

Er zijn geen bekende maatregelen die genomen kunnen worden om te voorkomen dat BMS zich ontwikkelt.