Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het hebben van een grote vriendengroep heeft een positieve invloed op pijn. Hoe kun je nou door een uitgebreide sociale omgeving minder pijn ervaren?

Afleiding

Wanneer je met vrienden of andere sociale groepen bent, dan zijn je gedachten niet meer bij je pijn. Zoals onder het kopje Afleiding te lezen is, leidt het hebben van afleiding tot minder pijn.

Groot sociaal netwerk

Mensen die een groot sociaal netwerk hebben, maken meer endorfine aan in hun lichaam. Endorfine is een lichaamseigen pijnstiller die veel overeenkomsten heeft met morfine. Hierdoor hebben mensen met een groot sociaal netwerk minder last van pijn.

Omgekeerde wereld

Ook al heeft het hebben van een groot sociaal netwerk een positieve invloed op pijn, soms is het omgekeerde aan de orde. Doordat mensen namelijk meer pijn krijgen, wordt hun sociale omgeving verkleind. Het is lastig voor de patiënten om deel te nemen aan alle normale activiteiten die hun sociale netwerk uitvoert, waardoor minder contact ontstaat.

Sociale buitensluiting

In de hersenen is er een verbinding tussen fysieke en sociale pijn. Wanneer iemand sociaal afgewezen wordt, geeft dit een bepaalde pijn: sociale pijn. Het hebben van fysieke pijn heeft, net zoals sociale pijn, ook een emotioneel component. De sociale pijn, en het emotionele stuk van fysieke pijn, zit op dezelfde plek in de hersenen en zo versterkt dit elkaar.
Dus: als je sociaal wordt afgewezen, is het emotionele aspect van pijn actiever en heb je meer last van fysieke pijn.

 

Referenties

  1. MacDonald, G., & Jensen-Campbell, L. A. (Eds.). (2011). Social pain: Neuropsychological and health implications of loss and exclusion. 2. Johnson KVA, Dunbar RIM. Pain tolerance predicts human social network size. Scientific Reports. 2016;6:25267.