Wat is afleiding?

De betekenis van afleiding is: wat de aandacht op iets anders richt. Dit is de methode die gebruikt moet worden om pijn te verminderen.

Capaciteitstheorie

Een theorie die de werking van afleiding op pijn ondersteunt is de capaciteitstheorie. Deze theorie zegt dat op een gegeven moment de hoeveelheid informatie die een persoon kan verwerken bereikt is. Er is dus een maximale hoeveelheid informatie die iemand kan verwerken. Als iemand zijn volle aandacht op een bepaalde activiteit richt, dan kan andere informatie moeilijker verwerkt worden omdat de capaciteit van de informatieverwerking dan bereikt is. Daarom zou het dus helpen om mensen met pijn af te leiden.

Humortherapie

Onderzoekers uit Iran hebben onderzocht of humortherapie zou helpen tegen chronische pijn bij ouderen. Met humortherapie wordt bedoeld dat er sessies werden georganiseerd waarin onder andere grapjes werden gemaakt en spelletjes werden gespeeld. Deze therapie bleek te werken! Dit kan worden verklaard door het feit dat humor afleiding is van de gedachte aan pijn.  

Voorbeelden van afleiding

Het afleiden van iemand die pijn heeft, kan dus goed werken om de pijn van deze persoon minder te maken. Afleiden kan op verschillende manieren worden gedaan en effectiviteit van bepaalde afleidingsmanoeuvres kan per persoon verschillen. Het gaat erom dat de persoon met pijn niet meer met zijn/haar gedachten bij de pijn is! Daarom moet deze persoon de aandacht gevangen houden bij een bepaalde taak of andere vorm van afleiding. Hieronder worden enkele voorbeelden van afleiding die effectief bleken te zijn bij pijnvermindering weergegeven.

  • Muziek: het luisteren naar je favoriete muziek helpt tegen pijn
  • Humor: zoals al beschreven, helpt humor om je gedachten van de pijn te houden.
  • Computerspelletjes: intensieve computerspelletjes hebben veel aandacht nodig.
  • Hobby’s: Doe iets dat je leuk vindt! Dit stimuleert je om je aandacht erbij te houden.

Referenties

1.            Johnson MH. How does distraction work in the management of pain? Current Pain and Headache Reports. 2005;9(2):90-5.
2.            Behrouz S, Mazlom SR, Kooshiar H, Aghebati N, Asgharipour N, Behnam H. Investigating the Effect of Humor Therapy on Chronic Pain in the Elderly Living in Nursing Homes in Mashhad, Iran. Evidence Based Care. 2017;7(2):27-36.