Wat is medicinale cannabis

Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de hennepplant. Er wordt een onderverdeling gemaakt in cannabis sativa en cannabis indica soorten. Andere namen voor cannabis zijn marihuana of wiet. Cannabis bevat verschillende werkzame bestanddelen, zoals dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD). THC is meestal het hoofdbestanddeel, maar ook de andere stoffen kunnen een bijdrage leveren aan de werkzaamheid. De samenstelling bepaalt de werking en de bijwerkingen van de cannabis.
De cannabis die via de apotheek verstrekt wordt, voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en is alleen bedoeld voor gebruik als medicijn. Daarom spreken we over medicinale cannabis.

Werkingsmechanisme

Cannabis werkt in het lichaam via het zenuwstelsel, daar bindt het aan receptoren (dit zijn eiwitten aan de buitenkant van een cel). Als de cannabis bindt aan deze receptoren kan dat onder andere zorgen voor pijnstilling en werken tegen misselijkheid, maar het kan ook effect hebben op het geheugen en op hoe iemand beweegt.

Indicatie

Medicinale cannabis is geen geregistreerd geneesmiddel. Behandeling met medicinale cannabis komt alleen in aanmerking als de gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Cannabis kan pijnstillend werken bij

  • aandoeningen met spierkrampen in combinatie met pijn, zoals multiple sclerose (MS) en ruggenmergschade
  • chronische zenuwpijn
  • palliatieve behandeling van kanker of aids
  • Mogelijk werkt cannabis ook bij andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en migraine, maar bij deze aandoeningen moet wetenschappelijk onderzoek de werking beter onderbouwen.


Contra-indicatie

  • Psychoses. Bij mensen die er gevoelig voor zijn, kan cannabis een psychose uitlokken.
  • Hartpatiënten. Cannabis kan de hartslag versnellen, dus moet er voorzichtig worden omgegaan met het gebruik van cannabis.
  • Jongeren. Omdat cannabis invloed kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen, moet bij jongeren ook terughoudend worden omgegaan met het voorschrijven van cannabis.
  • Afhankelijkheid. Wanneer cannabis als medicijn wordt gebruikt, treedt er meestal geen afhankelijkheid op. Langdurig gebruik van hoge doseringen cannabis kan wel leiden tot afhankelijkheid. Bij het stoppen kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en misselijkheid. Daarom moet u cannabis altijd afbouwen in overleg met uw arts.

Als er al eerder sprake was van afhankelijkheid, moet u ook voorzichtig zijn en dit met uw arts overleggen.

Bijwerkingen

Over het algemeen geeft cannabis weinig bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen met name voorkomen bij hoge doseringen, of als het gebruikt wordt in combinatie met andere middelen die de werking kunnen versterken, zoals alcohol.
Bekende bijwerkingen van medicinale cannabis zijn effecten op de stemming, slapeloosheid en hartkloppingen. Andere effecten zijn ontspanning, lachbuien en honger.
Ook kan het reactievermogen verminderd zijn, vooral tijdens de eerste uren na gebruik.
Bij hogere doseringen kunt u ‘high’ worden. Al deze effecten verdwijnen in het algemeen na een paar uur.

Zwangerschap

Het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap of borstvoeding wordt afgeraden.

Verkeer

Als u medicinale cannabis gebruikt, mag u niet autorijden.

Gebruik

Cannabis kan worden gebruikt als wietolie, als thee, of als inhalatie. Het roken van medicinale cannabis wordt afgeraden, vanwege de schadelijke effecten. Door artsen wordt meestal cannabisolie voorgeschreven, waarbij aangegeven wordt hoeveel druppels per dag u moet innemen.
Vaak zult u beginnen met een lage dosering. Uw arts verhoogt de dosering langzaam als dit onvoldoende resultaat geeft. Er is geen maximale dosering vastgesteld, maar over het algemeen wordt er maximaal 3 maal daags 10 druppels gegeven. Als u thee gebruikt wordt gestart met 1 kop (0,2 liter) thee ’s avonds. Als u na een tot twee weken een onbevredigend resultaat heeft, dan kunt u in overleg met uw arts ¬’s ochtends een extra kop (0,2 liter) thee drinken.