Wat is Botox

Botox, ook wel Botuline-A toxine genoemd, behoort tot de groep van lokale spierverslappers. Het staat bekend om het gebruik door de plastisch chirurg bij het opvullen van rimpels. Echter, het kan ook worden gebruikt bij bepaalde pijnklachten. 

Hoe werkt het?

Botox zorgt op de plaats van injectie voor een tijdelijke ontspanning van de spier en indirect voor minder druk op de zenuw. Dit heeft een direct pijnstillend effect. Tevens remt Botox het vrijkomen van bepaalde stoffen in het zenuwstelsel die een rol spelen bij het waarnemen van pijn. Het werkt ongeveer na 2-3 dagen en de werkingsduur is gemiddeld 3 tot 6 maanden.

Indicaties

Botox wordt in de pijngeneeskunde gebruikt bij pijn door overmatig aanspannen van bepaalde spieren. De oorzaak hiervoor kan zijn overbelasting, een ongeluk, val of standsafwijking. Het wordt dan met behulp van een echo in de spier geïnjecteerd. Andere indicaties zijn overmatige spierspanning in aangezicht en nek, spierspasmes na een beroerte, overactieve blaas met incontinentie, overmatig zweten, overmatige speekselproductie, chronische migraine en rimpels.

Contra-indicaties/wanneer niet gebruiken

Een allergie voor Botox of een infectie op de plaats van injectie zijn contra-indicaties. Ook spierziekten waarbij spierzwakte bestaat, zoals myasthenia gravis, amyotrofe laterale sclerose (ALS) of het Eaton-Lambertsyndroom, zijn een contra-indicatie.

Bijwerkingen

Er kan irritatie of een blauwe plek ontstaan op de plaats van injectie. Tevens kan spierzwakte ontstaan van de spier waarin de Botox wordt geïnjecteerd.

Zwangerschap

Bij de mens zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar om een uitspraak te doen over de veiligheid van Botox tijdens de zwangerschap. Onderzoek bij dieren laat een verminderde vruchtbaarheid zien. Gebruik wordt dus ontraden indien u zwanger wilt worden of zwanger bent.

Verkeer

Er kan spierzwakte ontstaan van de spier die met Botox is behandeld waardoor deelname aan het verkeer niet meer mogelijk is.

Gebruik

Een behandeling met Botox is alleen mogelijk in de vorm van injecties, die worden toegediend door een arts die hierin is gespecialiseerd.