Wat is Tramadol?

Het is een zwak opiaat. Dit is een pijnstiller welke bij matige pijn gegeven kan worden, vaak in combinatie met paracetamol en/of een NSAID.

Werkingsmechanisme

Tramadol zorgt voor pijnstilling door aan te grijpen op het ruggenmerg en de hersenen. Het zorgt ervoor dat de overdracht van pijnsignalen die daar plaatsvinden, gedempt wordt. Tramadol kan oraal, rectaal of intraveneus toegediend worden. Bij orale inname werkt tramadol ongeveer na 1-2 uur, de werkingsduur is rond 4-8 uur. Tramadol wordt door de lever afgebroken en door de nieren uitgescheiden.

Indicatie

Tramadol kan gebruikt worden bij matige acute en chronische pijn waarbij paracetamol en/of NSAID’s te weinig effect hebben. Tevens heeft het enig pijnstillend effect op zenuwpijn.

Gebruik

Bij oraal gebruik van tramadol wordt 50-100 mg 2-4 x per dag voorgeschreven met een maximum van totaal 400 mg per dag. De hoeveelheid per gift en aantal toedieningen per dag hangt van de ernst van de pijn af. Voor kinderen geldt een dosering van 1-2 mg/kg tot 4 keer per dag met een maximum van totaal 400mg per dag. Aan kinderen onder de 1 jaar wordt tramadol niet voorgeschreven. De dosering moet aangepast worden bij lever- of nierproblemen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van tramadol zijn misselijkheid, braken en obstipatie. Ook kan slaperigheid, verwardheid en hoofdpijn voorkomen. Minder voorkomende bijwerkingen zijn diarree, flauwvallen en vermoeidheid. Hartkloppingen, benauwdheid en jeuk of uitslag zijn ook minder voorkomende bijwerkingen. Mocht u deze klachten ervaren, neem dan contact op met uw arts.

Waarschuwing

Voor gebruik van tramadol is voorzichtigheid geboden bij mensen met epilepsie, longaandoeningen en fenylketonurie. Bij kinderen onder 1 jaar en bij alle kinderen onder de 18 jaar na een operatie aan de neus- of keelamandelen wordt tramadol niet voorgeschreven. Tramadol kan het reactie- en concentratievermogen beïnvloeden en afhankelijkheidsproblemen geven.

Interacties met andere medicijnen

Gelijktijdig gebruik van andere opiaten en antidepressiva kunnen tot neurologische afwijkingen leiden. In combinatie met rustgevende medicatie kan tramadol tot een verminderde ademhaling leiden. Uw behandelend arts zal hier rekening mee houden en moet daarom precies weten welke middelen u gebruikt. Zorg daarom voor een actueel overzicht van uw gebruik van medicijnen (en genotsmiddelen zoals alcohol en drugs).

Zwangerschap en borstvoeding

Tramadol kan de moederkoek passeren en zo bij het ongeboren kind komen. Het advies is daarom het gebruik te beperken tot enkelvoudige doses. Daarnaast kan het via de moedermelk het pasgeboren kind bereiken en wordt het daarom ook afgeraden bij borstvoeding herhaaldelijk tramadol te gebruiken.

Verkeer

Het gebruik van tramadol kan het reactie- en concentratievermogen beïnvloeden. Het valt onder de zogenoemde "categorie III-"middelen waardoor het een ernstige of potentieel gevaarlijke invloed op de rijvaardigheid kan hebben. Het wordt daarom ontraden om auto te rijden gedurende het gebruik van tramadol. Bij continu gebruik treedt gewenning op waardoor het na 2 weken wel mogelijk is auto te rijden, mits er geen tekenen zijn van te hoge dosering van tramadol zoals sufheid, verwardheid of duizeligheid.