Wat is spiegeltherapie?

Spiegeltherapie werd voor het eerst geïntroduceerd door een Amerikaanse neuroloog genaamd Ramachandran. Het werkt als volgt; in de hersenen bevinden zich voor ieder lichaamsdeel specifieke gebieden. Als zenuwen doorgesneden worden door een beschadiging of als een ledemaat wordt geamputeerd, zal het bijbehorende hersengebied geen prikkels meer ontvangen. Het hersengebied kan echter zelf activiteit gaan vertonen ondanks dat er geen prikkels naartoe gestuurd worden. Dit zorgt voor overgevoeligheid (sensitisatie) en wordt gevoeld als pijn.

Hoe werkt het?

Deze disfunctionele corticale reorganisatie (zie "Oorzaken" bij fantoompijn) kan beïnvloed worden met behulp van spiegeltherapie. Door in de spiegel te kijken naar het ledemaat dat niet is geamputeerd lijkt het alsof uw geamputeerde ledemaat weer terug is. Dit kan een emotionele ervaring zijn. Door de visuele prikkels die naar de hersenen gestuurd worden kan de corticale reorganisatie teruggedraaid worden. De hersenen ontvangen visuele prikkels van het ledemaat dat er eigenlijk niet meer is. Hierdoor kan de pijn verminderen of zelfs verdwijnen. Spiegeltherapie is vooral goed geschikt voor fantoompijnpatiënten die hun fantoomledemaat in een verkrampte positie voelen.

Als het fantoomledemaat in een verkrampte positie gevoeld wordt, moet het ledemaat dat in de spiegel gezien wordt eerst in dezelfde positie gebracht worden. Hetzelfde geldt bij dislocatie. Wordt de hand of voet op een andere hoogte gevoeld, dan moet de hand of voet die gespiegeld wordt op dezelfde hoogte gebracht worden. Vanuit deze positie wordt het ledemaat vervolgens langzaam bewogen. Begin met de tenen of vingers en bouw het rustig op. In het beste geval en door te kijken in de spiegel, voelt u het fantoomledemaat meebewegen. Door uw ledemaat uit de verkrampte positie (beginpositie, zoals het fantoomledemaat gevoeld wordt) te bewegen, kan het fantoomledemaat bevrijd worden uit deze verkrampte positie en kan de pijn die hiermee gepaard gaat verdwijnen.

Uitvoering

Spiegeltherapie is goedkoop, omdat het thuis uitgevoerd kan worden en er alleen een spiegel, veel doorzettingsvermogen en een goede concentratie voor nodig is.

Om deze therapie zelf thuis uit te voeren, met behulp van deze handleiding (klik om deze te openen). Lukt het u thuis zelf niet, ga dan op zoek naar een fysiotherapeut of psycholoog die u bij de spiegeltherapie kan begeleiden.