Wat is chronische refractaire angina pectoris?

Chronisch refractaire angina pectoris is een drukkend, zwaar gevoel of pijn op de borst door onvoldoende bloedtoevoer naar de hartspier, waarbij de normale behandelingen (met medicijnen of interventies) geen of onvoldoende resultaat opleveren.

Symptomen

Een patiënt met chronische refractaire angina pectoris ervaart typische pijnklachten op de borst, welke kan uitstralen naar de schouders, armen, nek en onderkaak. De pijn wordt meestal steeds op dezelfde plek gevoeld. Dit kan een drukkend, knijpend en brandend gevoel geven, wat kan optreden na bijvoorbeeld fysieke inspanning, koud weer, het nuttigen van maaltijden of emotionele stress. Naast pijnklachten, kunnen ook andere klachten optreden, zoals misselijkheid, braken en transpireren.

Oorzaken

De klachten ontstaan doordat de hartspier onvoldoende van zuurstofrijk bloed wordt voorzien. De oorzaak hiervan is meestal een verdichting van de kransslagaderen door aderverkalking. Als het hart dan extra zuurstof nodig heeft, zoals bij fysieke inspanning of hevige emoties, en dit niet krijgt, ontstaat er pijn.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van angina pectoris zijn: hypertensie, obesitas, roken, diabetes mellitus, verhoogd cholesterol, verminderde nierfunctie en belaste familiegeschiedenis.

Diagnose
Door middel van lichamelijk onderzoek zullen hart en longen beoordeeld worden. Daarbij wordt beoordeeld of er sprake is van een andere oorzaak voor de pijn dan een afwijking aan de kransslagaderen. Bijvoorbeeld afwijkingen aan de longen, maag en darmen, spieren en botten, huid of grote bloedvaten.

Aanvullend onderzoek, wat over algemeen door cardioloog wordt verricht:

  • Op het moment dat patiënt de bekende klachten ervaart, kan een ECG worden gemaakt, en bloed worden afgenomen.
  • Verder kan onderzoek worden gedaan middels fiets-ergometrie, dobutamine-stresstest of een thalliumscan
  • Uitgebreide beeldvorming wordt verricht middels CT, MRI-perfusie of een coronair angiografie (CAG)

Behandeling

In eerste instantie zal een cardioloog beoordelen of een behandeling met medicamentie of een interventie tot de mogelijkheden behoort.
Daarnaast is medicatie tegen de pijn een mogelijkheid en psychosociale begeleiding.

Preventie

Leefstijladviezen zijn gericht op het verminderen van cardiale risicofactoren. Dit wordt bereikt middels:

  • Stoppen met roken
  • Lichamelijk actief zijn
  • Een normale bloeddruk nastreven
  • Een normale glucosewaarde in het bloed nastreven
  • Een normaal totaal cholesterol gehalte in het bloed nastreven
  • Een normaal gewicht nastreven
  • Gezond dieet volgen