Nieuws

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek. Met dit klinische onderzoek wordt vastgesteld of Trammpolin bij patiënten leidt tot minder pijn en een beter belastbare knie. In een gezonde knie werkt de meniscus als schokbreker. Zonder een goed functionerende schokbreker ontstaan vaak pijn en bewegingsbeperkingen in de knie. Een operatieve behandeling hiervoor ontbreekt op dit moment. Pas bij een ernstig versleten knie wordt het hele kniegewricht vervangen door een totale knieprothese. De kunststofprothese Trammpolin® vervangt alleen de meniscus en brengt zo de schokbrekerfunctie weer terug. Deze prothese is bedoeld voor patiënten die in het verleden een kijkoperatie hebben ondergaan, waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Daarmee kan de periode tot een totale knieprothese worden overbrugd. Het klinische onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, moet aantonen of de meniscusprothese veilig is en of de pijn in de knie daadwerkelijk zal verminderen.

Lees meer: Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese

Digitale tweeling bij knie-artrose

In Australië wordt een techniek toegepast waarbij de onderzoeker een digitaal evenbeeld maakt. Dit helpt bij knie-artrose om beter te oefenen en te bewegen. Lees meer over de "digitale tweeling".

Hoe voelt migraine?

Op de website van de NOS staat een artikel waarmee je kan ervaren hoe het is om Migraine te hebben. Klik op het plaatje om naar de site van NOS te gaan.

Proefkonijnen in de klas

Het tv-programma Proefkonijnen heeft een aflevering voor Schooltv ("Proefkonijnen in de klas") gemaakt over de manieren om pijn te stillen zonder pijnstilling.

Klik op het plaatje om naar de website van Schooltv te gaan en de aflevering te kijken.