Het is aangetoond dat mensen minder pijn voelen tijdens of vlak na het sporten. Voor patiënten die last hebben van chronische pijn kan sporten en bewegen een manier zijn om met deze pijn te leren leven. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk?

Mechanisme

Als je sport komt er een klein stofje vrij in je lichaam, namelijk endorfine. Endorfine heeft veel overeenkomsten met morfine, een sterk pijnstillend geneesmiddel, maar wordt dus door je eigen lichaam aangemaakt wanneer je je lichamelijk inspant. De endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt.

Runner’s high

Na een eind rennen voelen hardlopers zich vaak heel goed. Wetenschappers kwamen er in de jaren 70 achter dat er na een eind rennen veel endorfine in de hersenen van hardlopers zit na een eind rennen. Er is een duidelijke overeenkomst tussen de hoeveelheid endorfine en het humeur van de hardloper. Deze staat van euforie wordt ook wel de "Runner’s high" genoemd: hardlopers voelen zich ‘high’ door het leveren van de inspanning.

Pijngrens verhogen

Het is ook aangetoond dat mensen hun pijngrens kunnen verhogen door regelmatig te sporten. Dit betekent dat mensen die vaak sporten over het algemeen beter tegen pijn kunnen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan psychologische en biologische factoren. Atleten hebben een hogere pijntolerantie dan mensen die een normale hoeveelheid beweging krijgen.

 

Referenties

  1. Harber VJ, Sutton JR. Endorphins and exercise. Sports medicine (Auckland, NZ). 1984;1(2):154-71.
  2. Grossman A, Sutton JR. Endorphins: what are they? How are they measured? What is their role in exercise? Medicine and science in sports and exercise. 1985;17(1):74-81.