Buprenorfine pleisters bevatten het werkzame bestanddeel buprenorfine, wat valt onder de opioïden oftewel morfineachtigen. Buprenorfine is een sterke pijnstiller dat wordt voorgeschreven bij matige chronische pijn.
Buprenorfine pleisters werken via de huid, één pleister werkt gedurende 7 dagen. De pleisters zijn beschikbaar in drie verschillende doseringen, uw arts zal beslissen welke pleister het beste voor u is. Gebruik nooit meer dan 2 pleisters tegelijk. De eerste keer dat u de pleister gebruikt,  kan het een dag duren voordat u het pijnstillende effect merkt met een maximaal effect na 3 dagen.

Gebruiksaanwijzing

Voor het aanbrengen van de pleister kiest u een stuk huid dat niet beschadigd of geïrriteerd is, tevens mag de huid niet te behaard zijn. Veel gebruikte plekken zijn de buitenkant van de bovenarm, bovenste gedeelte van de borstkas, de bovenrug of zijkant van de borstkas. Indien nodig maakt u de huid droog en schoon met water, gebruik geen zeep, alcohol of andere reinigingsmiddelen.
Na het aanbrengen van de pleister drukt u de pleister gedurende 30 seconden op de huid.
U kunt gewoon douchen, baden of zwemmen terwijl u de pleister draagt. Stel de pleister niet bloot aan extreme warmte zoals  warmtekussens, elektrische dekens, warmtelampen, sauna, warmtebaden of verwarmde waterbedden, omdat dit kan leiden tot een verhoogde opname van de buprenorfine. Dit kan ook het geval zijn als u verhoging of koorts heeft.

Wanneer mag u de pleister niet gebruiken?

  • Wanneer u overgevoelig bent voor buprenorfine of voor een van de andere bestandsdelen.
  • Als u ademhalingsproblemen of een ernstige longziekte heeft.
  • Als u  behandeld wordt met MAO remmers (antidepressiva of anti-parkinsonmiddelen) of als u de afgelopen 2 weken hiermee behandeld bent.
  • Als u lijdt aan myasthenia gravis (auto-immuunziekte met spierzwakte).
  • Als u last heeft van ontwenningsverschijnselen zoals gejaagdheid, angst, trillen of zweten bij wanneer u stopt met het gebruik van alcohol.
  • Als u lijdt aan ernstige leverinsufficiëntie.

Buprenorfinepleisters met andere geneesmiddelen

Vertel het uw arts of apotheker als u andere geneesmiddelen gebruikt of kort geleden heeft gebruikt. Het effect van de pleisters of van het andere geneesmiddel kan veranderen. Hierdoor kunt bijvoorbeeld suf worden en minder goed doorademen. Let op bij:

  • Benzodiazepines (geneesmiddel voor voor angststoornissen en als slaapmiddel)
  • Anti-epileptica (geneesmiddel voor epilepsie en behandeling van pijn)
  • Gelijktijdig gebruik van andere morfine-achtige geneesmiddelen 

Buprenorfinepleisters met alcohol

Alcohol kan sommige bijwerkingen erger maken en u kan zich onwel voelen bij het drinken van alcohol. Het drinken van alcohol tijdens het gebruik van de pleisters kan ook uw reactietijd beïnvloeden.

Zwangerschap en borstvoeding

Er zijn geen gegevens bekend over het  gebruik van tijdens de zwangerschap. Daarom mag u de pleisters niet gebruiken als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft.

Rijvaardigheid en het gebruik van machines

Opioïden beïnvloeden de rijvaardigheid, maar indien u gedurende 2 weken een stabiele dosering heeft en  geen bijwerkingen ervaart, mag u een motorvoertuig besturen.

Bijwerkingen

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen bij het gebruik van deze pleisters:
Sufheid, misselijkheid/braken, verstopping van de darmen, verminderde eetlust, verwarring , slapeloosheid, nerveusheid, hoofdpijn, duizeligheid, droge mond, trager ademhalen, huiduitslag.
Het is aan te raden om de dosis traag op te hogen tot een gewenst effect bereikt wordt, dan is de kans dat u bijwerkingen ontwikkeld veel minder en het mogelijke effect op de pijn beter.